سیری در زندگی مرحوم محمدرضا اعتمادیان اولین سرپرست سازمان اوقاف پس از انقلاب
مرحوم «محمد رضا اعتمادیان» در شرایط دشوار بعد از انقلاب و مشکلات گوناگون و کمرشکن دوران جنگ تحمیلی سرپرستی سازمان اوقاف را بر عهده گرفت و با دقت، جدیت و تدبیر و مدیریت و پیگیری بیوقفه و شبانهروزی برای نظم بخشیدن و انسجام هرچه بیشتر امور مربوط به اوقاف و افزایش بهرهوری، کارآمدی و پیشرفت این سازمان و معرفی و گسترش سنت حسنه وقف و اعتلای جایگاه آن از هیچ تلاشی دریغ نکرد.
مرحوم آقای «محمد رضا اعتمادیان» با انتصاب شهید رجایی، با عنوان معاون نخست وزیر، از فروردین سال ۱۳۶۰ تا اوایل بهمن ماه سال ۱۳۶۳ مسولیت سرپرستی سازمان اوقاف آن زمان را در شرایط دشوار بعد از انقلاب و مشکلات گوناگون و کمرشکن دوران جنگ بر عهده داشت و با دقت، جدیت، سختگیری شدید، تدبیر و صرف وقت فراوان و تلاش های پیگیر و شبانه روزی در حد ایثار، برای نظم و انسجام هرچه بیشتر امور و بکارگیری همه نیروها و افزایش بهرهوری و کارآمدی و پیشرفت سازمان و معرفی و گسترش سنت حسنه وقف و نیکوکاری و اعتلای جایگاه آن، از جان مایه گذاشت و از هیچ تلاشی فرو گذاری نکرد.
در دوران راهبری و ریاست بر این سازمان، به شدت امانت دار و از موقعیت و امکانات اوقافی بهره شخصی، خانوادگی و یا گروهی نگرفت و در برابر اعمال نفوذها و درخواست های مقامات و صاحبان قدرت با اقتدار می ایستاد.
مرحوم اعتمادیان در کنار رهبر معظم انقلاب
بارها گفته بود و اعتقاد داشت که ما، یا باید در جبهه جانفشانی کنیم و یا در انجام وظایف اداری، کمتر از جبهه نباشیم.شاید با قاطعیت بتوان گفت که بحش عمده ای از رشد سازمان اوقاف و موهبت های فعلی آن، مرهون برنامه ریزی ها، زمینه سازی ها و پایه گذاری های دوران خدمت ایشان است.
آن مرحوم علاوه بر کارهای جاری خود، با ده ها موسسه و نهاد خیریه و نیکوکاری برای رفع گرفتاری های مردم به ویژه محرومان و نیازمندان مشارکت موثر وموفق داشت.
فیلم زندگی نامه مرحوم محمدرضا اعتمادیان
آشنایی بیشتر با حاج محمدرضا اعتمادیان
یکی از شخصیتهایی که در دوران ما از مصادیق بارز خیراندیشی و نیکوکاری محسوب میشود، یار دیرینه انقلاب مرحوم محمدرضا اعتمادیان است. او علاوه براینکه در سالهای 1360 تا 1363 به مدت چهار سال ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه را بر عهده داشت، پس از آن نیز در بسیاری از امور خیریه ماننداحداث بیمارستانها، مساجد، حوزههای علمیه، ستاد دیه کشور و کمک به زندانیان کمک به بیماران و مداوای آنها و دیگر امور خیریه نقش محوری داشت بطوری که در بیش از چهل مجمع خیریه مشارکت فعال داشت و در بسیاری از آنها جزء مؤسسین و بنیانگذاران بود.
مرحوم اعتمادیان در حرم امام حسین
در طول انقلاب اسلامی چهرههای برجستهای درخشیدند که یاد و نام آنها و شرح خدمات و فعالیتهایشان میتواند برای دیگران و نسل جدید اُسوه و الگوی عملی باشد.
شهید رجایی و حاج محمدرضا اعتمادیان
مرحوم حاج محمدرضا اعتمادیان در سال 1317 در شهر دارالعباده یزد متولد میشود و از همان دوران نوجوانی با شهید آیتالله صدوقی مأنوس و جزء مریدان دلباخته ایشان میگردد. مرحوم اعتمادیان در سال 1335 به تهران مهاجرت میکند و در بازار تهران به کسب و تجارت میپردازد امّا پیوند و ارتباط خود را همیشه با شهید آیتالله صدوقی و دیگر انقلابیون حفظ میکند و از عناصر فعال در نهضت امام خمینی(رض) محسوب میشود.او در زمانی که حضرت امام(ره) در تبعید بودند، چندین بار به نجف اشرف مشرف میشود و پیامهای امام خمینی را به انقلابیون منتقل میکند. مرحوم اعتمادیان طی سالهای فعالیت در بازار تهران، مال و موقعیت و امنیت و آسایش خود را در راه آرمانهای نهضت اسلامی حضرت امام در طبق اخلاص میگذارد و چه بسیار جلساتی که در خانه شخصی او برای کمک به انقلاب برگزار و نهایتاً موجب دستگیری و شکنجه او توسط سازمان امنیتی شاه (ساواک) میشود.
مرحوم اعتمادیان در خاطرات خود میگوید: بالأخره حدود 2 ماه بعد از حضور حضرت امام خمینی(ره) در نوفل لوشاتوی فرانسه قرار شد آیتالله صدوقی به دیدار ایشان برود و من هم به همراه چند نفر دیگر همراه ایشان باشم، یک روز قبل از پرواز، آیتالله صدوقی از یزد به منزل ما در تهران آمدند و بزرگانی مانند آیتالله دکتر بهشتی و آیتالله موسوی اردبیلی هم به دیدار ایشان آمدند، ما برای لندن بلیط گرفته بودیم که به ما مشکوک نشوند و قصد داشتیم از آنجا به فرانسه برویم، در فرودگاه افسری که گذرنامهها را کنترل میکرد از تک تک مسافران علت سفر را جویا میشد، آیتالله صدوقی را جلو انداختیم و افسر از ایشان پرسید کجا میروید؟! آیتالله صدوقی هم خیلی صریح و واضح گفتند: «به یاری خدا به زیات امام خمینی در پاریس!» همه ما سخت جا خوردیم و ترسیدیم! امّا با کمال تعجب آن افسر لبخندی زد و گفت: «سلام ما را هم به ایشان برسانید!».
مرحوم اعتمادیان در زمان جنگ تحمیلی
مرحوم اعتمادیان در بسیاری از وقایع دوران انقلاب نقشی کلیدی داشت، در تمهید مقدمات بازگشت امام به کشور و استقبال از ایشان در فرودگاه مهرآباد، سخنرانی حضرت امام در بهشت زهرا (س) و استقرار ایشان در مدرسه رفاه نقش بسزایی داشت. او پس از پیروزی انقلاب نیز از پای ننشست و با خدمتگذاری در کمیته امداد امام خمینی، قائم مقامی آستان قدس رضوی، عضویت در شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی و همراهی گسترده با مرحوم حاج حبیبالله عسکراولادی و دیگر استوانههای این حزب مانند استاد سید علیاکبر پرورش به فعالیتهای اجتماعی و سیاسی خود ادامه داد.مرحوم اعتمادیان به مدت 13 سال در سه دوره ریاست جمهوری مشاور رؤسای جمهوری در امور اصناف و بازرگانی بود و معتمد خاص آنان محسوب میشد.
مرحوم حاج محمدرضا اعتمادیان در زمان نخستوزیری شهید رجایی به ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه منصوب میشود و به مدت چهار سال منشاء خدمات فراوانی در این سازمان میشود.
آیت الله امام جمارانی اضافه میکند: «آقای اعتمادیان تمام وقت خود را صرف سازمان اوقاف و امور خیریه میکرد و نظرات خوبی هم برای ارتقای جایگاه اوقاف داشت، از جمله این که سازمان اوقاف باید با امور حج ادغام و به یک وزارتخانه ارتقاء پیدا کند. از سوی دیگر میخواست وظایف و اختیارات رئیس سازمان اوقاف که مطابق مصوبه شورای انقلاب محدود بود و بخش مهم و عمده آن برعهده شورای مرکزی گذاشته شده بود به ریاست سازمان تفویض شود. بنابراین آقای اعتمادیان ظرف این چهار سال جمعی از متخصصین اوقاف را ترغیب کرد تا قانونی را مبنی بر تجمیع سازمان حج و اوقاف و امور خیریه بنویسند، البته در تمام این مراحل، این کار با حضور و تأیید ما به عنوان نمایندگان امام صورت میگرفت و در واقع نظر ما هم این بود که با تصویب این قانون، اوقاف از یک سازمان به یک وزارتخانه تبدیل شود.
اما با همه تلاشها، این کار صورت نگرفت و دلیلش این بود که قانون پیشنهادی که کارشناسان اوقاف تهیه کرده بودند، از تصویب هیئت دولت گذشت و سپس به مجلس شورای اسلامی رفت، اما مجلس آن را با تغییرات عمده ای به تصویب رساند و به هر ترتیب قانون تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف در تاریخ دوم بهمنماه 1363 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و برای اجراء ابلاغ شد و الآن هم همین قانون در حال اجراست».
مرحوم اعتمادیان تا روز بیست و ششم دیماه 1363 که حضرت امام خمینی جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای سیدمهدی امام جمارانی را به سرپرستی سازمان حج و اوقاف و امور خیریه منصوب فرمودند، ریاست این سازمان را بر عهده داشت و پس از آن نیز ایشان که خیراندیشی و نیکوکاری جزء شاکله وجودیاش بود، همکاری با مجامع خیریه را ادامه داد بهطوریکه در تأسیس و پایهگذاری و حمایت بیش از چهل انجمن خیریه دخالت و همکاری داشت.
مرحوم اعتمادیان در زمان جنگ تحمیلی
مرحوم اعتمادیان در زمان جنگ تحمیلی
عیادت مرحوم اعتمادیان از رهبر معظم انقلاب
امّا از آنجایی که این جهان فانی است و انسانها برای مدتی محدود در این دنیا به سر میبرند و عاقبت باید رهرو سرای آخرت و جاوید بشوند، مرحوم حاج محمدرضا اعتمادیان نیز درسن هشتاد سالگی و در بیست و ششم دیماه 1397 بعد از عمری تلاش و کوشش در راه انقلاب و خدمت خالصانه به مردم و محرومین و نیازمندان، با زاد و توشهای پر بار آهنگ سفر آخرت کرد و به دیار باقی شتافت، گرچه چنین انسانهایی هرگز نمیمیرند و یاد و نام آنان تا روزگار باقی است، جاودان خواهند ماند و جایگاهشان در آن دنیا نیز بهشت ابدی خواهد بود همانطور که در قرآن کریم وعده فرموده است: «أَمَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ جَنَّاتُ الْمَأْوَی نُزُلًا بِمَا کَانُوا یَعْمَلُونَ» (سجده، 19)
مرحوم اعتمادیان /کلنگ زنی بیمارستان مهدی کلینیک مجتمع بیمارستانی امام خمینی ره
کاربران درباره حاج محمدرضا اعتمادیان چه گفتند؟
منبع:
1. زندگینامه حاج محمدرضا اعتمادیان / آپارات
2. محمدرضا اعتمادیان در قاب تصویر / مرکز اسناد انقلاب اسلامی
3. یادی از مرحوم «محمد رضا اعتمادیان» اولین سرپرست سازمان اوقاف بعد از انقلاب/سالگرد درگذشت نیکوکاری خستگیناپذیر / پایگاه اطلاع رسانی سازمان اوقاف و امور خیریه
4. رهبر معظم انقلاب چه کسی را از « اخیار » دانست؟ / قم نیوز/ مرتضی نجفی قدسی
5. واکنش کاربران / توییتر / اینستاگرام
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}